Blogroll

miercuri, 20 martie 2013

Noutăţi la TRE


In Science Fiction
EonEON
Autor: Greg Bear
Traducere din engleza de Ana-Veronica Mircea
Colectia: Epsilon SF
Nr. de pagini: 686
Pret: 49.00 lei
Editura: Trei

Nominalizata la Premiul Arthur C. Clarke 

Un asteroid urias apare pe orbita Pamantului si interiorul lui contine lumi neasteptate, care se deschid din una in alta.

"Poate cea mai bine construita epopee hard SF de pana acum, in linia lui Rendez-vous cu Rama de Clarke." - Washington Post
Gregory Dale Bear s-a nascut in 1951 si a scris despre conflicte galactice, universuri artificiale, constiinta si practici culturale, dar si despre accelerarea evolutiei. A primit de doua ori Premiul Hugo si de cinci ori Premiul Nebula, ca si premiile Seiun, Apollo si Ignotus. In limba romana i-au aparut romanele: Eternitate (Ed. Nemira, 1995), Fundatie si haos (Ed. Teora, 2002), Planeta adormita (Ed. Amaltea, 2002), Quantico (Ed. Tritonic, 2008). Eon este primul volum din trilogia "The Way" si a fost urmat de Eternity si Legacy. Trilogia include, de asemenea, povestirea The Way of All Ghosts.

In afara colectiilor:
SUSPECT. Dosarul meu de la SecuritateSUSPECT. Dosarul meu de la securitate

Autor: Jan Willem Bos
Traducere din neerlandeza de Alexandra Livia Stoicescu
Nr. de pagini: 232
Pret: 29.00 lei
Editura: Trei

O analiza percutanta si lipsita de incrancenare a uneia dintre cele mai intunecate perioade din istoria Romaniei

Cartea ofera, prin intermediul unei povesti personale, o analiza percutanta si lipsita de incrancenare a uneia dintre cele mai intunecate perioade din istoria noastra.
Jan Willem Bos este traducatorul in limba olandeza a peste 15 autori romani, printre care Mircea Cartarescu, Ana Blandiana, Marin Sorescu si Urmuz. A studiat limba si literatura romana la Universitatea din Amsterdam. In timpul studentiei, a facut mai multe vizite in Romania. In perioada 1978-1979 primeste o bursa din partea statului roman pe baza acordului cultural care exista intre Romania si Olanda. In timpul acestei specializari, locuieste la caminele din Grozavesti, fiind coleg de camera cu Steinar Lone, un cunoscut traducator norvegian de literatura romana.
Intre 1982 si 1984, Jan Willem Bos revine in Romania in calitate de lector de olandeza la Universitatea din Bucuresti.
Considerat un potential element ostil la adresa regimului comunist, este luat in vizor de catre masinaria diabolica a Securitatii, iar toate activitatile sale sunt atent monitorizate.
In 2007, Jan Willem Bos depune o cerere prin care solicita sa-si vada dosarul intocmit de politia secreta si, un an mai tarziu, intra in posesia acestui document care acopera peste un deceniu si reflecta paranoia unui regim criminal.

A aflat ca este urmarit de la un foarte bun prieten al sau pe care l-a cunoscut in prima calatorie in Romania, in 1974. In 1979, prietenul sau a fost cooptat de Securitate pentru a da o serie de note informative despre studentul olandez venit la specializare. Cei doi au convenit sa accepte cererea Securitatii, insa informatiile respective erau lipsite de orice fel de continut. Extrasele din dosare frizeaza adesea absurdul, reveland paranoia si megalomania regimului Ceausescu.

Jan Willem Bos (n. 1954, Olanda) a inceput sa studieze romana in 1973. Pe langa cele aproximativ 25 de carti traduse din romana, Jan Willem Bos a scris in jur de zece carti despre Romania, printre care trei dictionare.
De asemenea, a alcatuit o antologie de proza moderna romaneasca, Moderne Roemeense Verhalen, publicata la Editura Atlas si care s-a bucurat de un mare succes in Olanda.

In Fiction Connection:
Adio, deocamdatăADIO, DEOCAMDATA

Autor: Laurie Frankel
Traducere din engleza de Luminita Gavrila
Nr. de pagini: 432
Pret: 39.00 lei

Editura Trei

Poate ca nimic nu dureaza vesnic, dar uneori sfarsitul nu e decat inceputul...

Un specialist in computere reuseste sa creeze un soft prin care cei vii pot comunica cu cei morti.

Sam Elling lucreaza pentru o companie de intalniri pe internet, dar nu reuseste sa-si gaseasca o partenera.
Prin urmare, creeaza un algoritm prin care oamenii sa-si afle sufletul pereche. Si reuseste! Astfel, Sam o cunoaste pe iubirea vietii sale, o colega pe nume Meredith, dar este concediat atunci cand compania incepe sa-si piarda toti clientii.
Livvie, mult iubita bunica a lui Meredith, moare pe neasteptate. Frustrata ca nu a apucat nici macar sa-si ia ramas-bun, Meredith cade prada unei depresii. De data aceasta, Sam concepe un program care ii va permite fetei sa comunice cu bunica de parca nenorocirea nu s-ar fi intamplat. Pornind de la toata corespondenta acesteia din urma – mesaje e-mail, Facebook, Skype – Sam creeaza o simulare pe computer a lui Livvie, care poate raspunde la e-mail sau videochat ca si cum ar fi vie.

Nu e vorba de miracol, ci de stiinta! Sam si Meredith se hotarasc sa puna bazele companiei RePose ca sa-i ajute ai pe alti oameni care au pierdut pe cineva drag.
Dar lucrurile nu sunt atat de simple...

"Laurie Frankel prezinta un concept fascinant pe masura ce analizeaza cu subtilitate tema dragostei si a pierderii in acest roman emotionant, in care tehnologia forteaza limitele inteligentei artificiale." - Booklist

The Atlas of Love este primul roman al lui Laurie Frankel.
Adio, deocamdata a aparut in august 2012, s-a vandut in 27 de tari si va fi ecranizat. Autoarea locuieste la Seattle impreuna cu sotul ei, fiul lor in varsta de trei ani, cainele lor border collie si "multe, multe carti".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu