Blogroll

marți, 4 iunie 2013

SUSPECT. Dosarul meu de la Securitate!

Lansarea volumului SUSPECT. Dosarul meu de la Securitate!


Poza coperta (accepta imaginile in mailul tau pentru a o putea vedea) Editura Trei şi Librăria Bastilia vă invită la evenimentul de lansare a cărţii Suspect. Dosarul meu de la Securitate de Jan Willem Bos.


Jan Willem Bos se întâlneşte cu cititorii din România, joi 6 iunie 2013, ora 18.00, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană nr. 5, sector 1, Bucureşti).
Alături de Jan Willem Bos vor fi prezenţi Ana Blandiana, scriitoare, Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Olandei, Stelian Tănase, scriitor, şi Magdalena Mărculescu, director editorial Grupul Editorial Trei.

Suspect. Dosarul meu de la Securitate oferă, prin intermediul unei poveşti personale, o analiză percutantă şi lipsită de încrâncenare a uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria noastră.

Jan Willem Bos este traducătorul în limba neerlandeză a peste 15 autori români, printre care Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Marin Sorescu şi Urmuz. A studiat limba şi literatura română la Universitatea din Amsterdam. În timpul studenţiei, a făcut mai multe vizite în România. În perioada 1978-1979 primeşte o bursă din partea statului român pe baza acordului cultural care exista între România şi Olanda. În timpul acestei specializări, locuieşte la caminele din Grozăveşti, fiind coleg de cameră cu Steinar Lone, un cunoscut traducător norvegian de literatură română.
Între 1982 şi 1984, Jan Willem Bos revine în România în calitate de lector la Catedra de neerlandeză a Universităţii Bucureşti.
Considerat un potenţial element ostil la adresa regimului comunist, este luat în vizor de către maşinăria diabolică a Securităţii, iar toate activităţile sale sunt atent monitorizate.
În 2007, Jan Willem Bos depune o cerere prin care solicită să-şi vadă dosarul întocmit de poliţia secretă şi, un an mai târziu, intră în posesia acestui document care acoperă peste un deceniu şi reflectă paranoia unui regim criminal.
A aflat că este urmărit de la un foarte bun prieten al său pe care l-a cunoscut în prima călătorie în România, în 1974. În 1979, prietenul său a fost cooptat de Securitate pentru a da o serie de note informative despre studentul olandez venit la specializare. Cei doi au convenit să accepte cererea Securităţii, însă informaţiile respective erau lipsite de orice fel de conţinut. Extrasele din dosare frizează adesea absurdul, revelând paranoia şi megalomania regimului Ceauşescu.

Jan Willem Bos (n. 1954, Olanda) a început să studieze româna în 1973. Pe lângă cele aproximativ 25 de cărţi traduse din română, Jan Willem Bos a scris în jur de zece cărţi despre România, printre care trei dicţionare. De asemenea, a alcătuit o antologie de proză modernă românească, Moderne Roemeense Verhalen, publicată la Editura Atlas şi care s-a bucurat de un mare succes în Olanda.

Vă invităm la un dialog incitant cu Jan Willem Bos la Librăria Bastilia din Bucureşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu