Blogroll

luni, 13 ianuarie 2014

Recenzie Chemarea Cucului de Robert Galbraith


Chemarea cucului"Chemarea cucului îmi aminteşte de ce m-am îndrăgostit pe loc de genul poliţist." -Val McDermid 

Atunci când un topmodel celebru îşi găseşte moartea căzând de la un balcon acoperit de zăpadă din Mayfair, se presupune că fata labilă emoţional s-a sinucis. Cu toate astea, fratele ei refuză să creadă concluzia poliţiei şi îi cere detectivului particular Cormoran Strike să se ocupe de caz.
Strike este un veteran de război - cu traume atât fizice, cât şi psihice -, a cărui viaţă e un dezastru. Deşi îi oferă o siguranţă financiară, ancheta are preţul ei: cu cât Strike pătrunde mai adânc în lumea complexă a tinerei fete, cu atât lucrurile devin mai sumbre şi pericolele nu întârzie să apară.
Captivant, cu o scriitură elegantă, impregnat de atmosfera londoneză - de la străzile tăcute din Mayfair şi puburile dosnice din East End, la agitaţia din Soho -, Chemarea cucului este o carte remarcabilă. Aducându-l în scenă pe Cormoran Strike, acesta este primul roman poliţist al scriitoarei J.K. Rowling, scris sub pseudonimul Robert Gilbraith şi care s-a bucurat de o primire entuziastă.

"Robert Galbraith a scris un roman remarcabil. Mai mult, a creat un personaj fermecător în persoana detectivului particular Strike, care cu siguranţă va fi vedeta unei serii. Strike şi asistenta sa, Robin, formează o echipă - una ale cărei aventuri viitoare cititorii le aşteaptă cu sufletul la gură." - The New York Times

"Rareori apare un detectiv particular care să capteze imaginaţia cititorilor din prima clipă. Strike tocmai asta face. Romanul lui Galbraith nu pare deloc al unui începător: are un talent ieşit din comun de a evoca Londra şi a crea un erou. Un debut extrem de promiţător." - Daily Mail

"O intrigă detectivistică încântătoare şi magistral construită." - Mirror

Robert Galbraith este pseudonimul lui J.K. Rowling.

"Chemarea cucului este un roman strălucit, plasat într-o lume populată de topmodele, rapperi, creatori de modă, toxicomani şi legături interzise." - The Times


      Robert Galbraith, sau J.K. Rowling, dă lovitura în lumea romanelor polițiste cu un volum plin de detalii, investigații amănunție, care te ajută să vezi ce înseamnă viața de detectiv și ore nedormite. Coperta ne duce cu gândul la străzile Londrei, pline de mister, fiind combinate două culori care accentuează acest aspect, în mijlocul cărora se află o umbră sumbră. La început, titlul nu mi-a exprimat nimic, neștiind la ce se referă.
      
      Acțiunea este plasată în orașul de pe Tamisa, Londra, și ni-l prezintă pe Strike, un detectiv amărât, care locuiește în biroul său, riscând să-și piardă "casa" în orice minut. Totul se schimbă odată cu moartea Lulei Landry, când fratele vitreg al top-modelului, John, îl angajează pe acesta să demonstreze că Lula nu s-a sinucis. Acțiunea se desfășoară pe mai multe părți, explicând fiecare pas al detectivului și urmărindu-le spatele tuturor suspecților. Noua sa mână dreaptă, Robin, noua lui secretară temporară, renunță la șansa de a avea un job stabil și bine plătit, în favoarea cazului lui Strike. Împreună cei doi adună cât mai multe dovezi, trecând pe la majoritatea cunoștințelor Lulei și schimbând suspecții ca pe șosete(ăsta am fost eu). Familia Landry a suferit pierderea celui mai mare băiat, în urmă cu mulți ani, fapt care i-a dus la decizia de a o adopta pe Lula. După ce mama și-a pierdut și fata, aceasta se îmbolnăvește, iar John e disperat după adevăr, susținând că aceasta a fost ucisă, sperând că ar putea să o facă pe mama acestuia să se facă mai bine. Investigațile continuă, cu și mai multe încurcături, cu și mai multe decese, dar cu un pas mai aproape de adecăr. Ca de obicei, nu o să vă spun finalul, pentru că aș strica tot.
      Cartea asta te amențeste de cap, te învârte, te ridică și te coboară de nu mai întelelgi ce să crezi și la final, când dezlegi misterul odată cu personajele cărții, îți dai în cap, adică cel puțin eu nu m-am gândit deloc la posibilitatea respectivă. Rowling își lasă amprenta pe carte, dezvăluindu-și și latura polițistă foarte bine conturată, mult mai bine ca la anumiți autori din domeniu. Descrierile neplictisitoare și captivante sunt întâlnite încă de la prima pagină și continuă până la sfârșit. În final, reușești să găsești ieșirea din labirint, plin de uimire și de tristețe-bucurie-șitoateemoțileamestecate.

Mulțumesc editura Trei pentru carte!!


Notă:
Previzualizaţi


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu