Blogroll

vineri, 3 aprilie 2015

Recenzie Vicious de V E Schwab



There are no actual heroes or villains, it all depends on the perspective. 

Tine-ti minte citatul acesta cand incepeti Vicious. Este atat de greu sa definesti binele si raul in cartea asta incat este mai bine nici sa nu incerci. Nu este o poveste conventionala, cu un erou si un antagonist, o lupta epica intre bine si rau. Este o lupta epica intre doi oameni ExtraOrdinari (EOs) in toate sensurile. 
Vicious este povestea lui Victor si Eli, doi prieteni ce nu puteau sa fie mai diferiti: Victor este tacut, calculat, dar totusi fermecator, o persoana in care poti vedea umbrele intunecate cu usurinta, dar care te face sa uiti de ele prin atitudine. 
Eli este exact opusul; este tipul popular, cel care te face sa razi, cel care scapa cu orice doar zambind, prototipul baiatului American perfect, dar care ascunde adanc in interior un intuneric infricosator. 

All Eli had to do was smile. All Victor had to do was lie. Both proved frighteningly effective.

Desi erau atat de diferiti, cei doi erau cei mai buni prieteni si impreuna au reusit sa descopere cum sa devii un EO, adica cum sa aiba superputeri.Povestea este spusa din mai multe perspective, trecand de la Victor la Eli, de la Sydney la Serena, la Mitch, de la prezent la lucrurile petrecute cu 10 ani inainte ce au condus la evadarea lui Victor din inchisoare pentru a-l cauta si omori pe Eli. Capitolele alterneaza de la in urma cu 2 ore, la in urma cu 2 ani, la in urma cu 10, la in urma cu 3 zile si desi pare putin ametior, este unul dintre aspectele care mi-a placut cel mai mult. Tensiunea este atat de atent construita, ritmul este perfect, fara parti neinteresante sau plictisitoare, fiecare cuvant fiind exact unde trebuie si exprimand sentimente vii, puternice.
Personajele sunt incredibile, puternic conturate si distincte, evolutia lor rafinata si elaborata. Victor isi pastreaza acel calm infricosator, acea minte rece, o eleganta in gesturi si in vorbe care te face sa te indragostesti de el, desi are o multime de defecte. Pe masura ce povestea progreseaza, masca lui Eli se sparge si poti vedea cum intunericul din el iese la iveala.

Plenty of humans were monstrous, and plenty of monsters knew how to play at being human.

Personajele principale nu sunt singurele care sunt atent construite. Sydney, Serena, Mitch, toti au personalitati vii, ce te captiveaza si voci puternice si atragatoare.
Stilul lui V E Schwab de a scrie este intunecat, dar irezistibil, tehnic si totusi poetic. Am iubit fiecare clipa. Este genul de carte care vrei sa se termine mai repede ca sa aflii ce se intampla, dar in acelasi timp nu vrei sa se termine niciodata.






Fancast (pot sa jur ca Schwab a scris cartea uitandu-se la pozele lor):

Melodie:


Nota:

Un comentariu: