Blogroll

luni, 9 martie 2015

Recenzie "Testul fierului"

Cand o carte scrisa de autoarea mea preferata este comparata cu Harry Potter clar sunt interesata.Ceea ce foarte multe persoane nu inteleg cand aud despre aceasta carte este ca nu orice scoala de magie e Hogwarts si nu orice vrajitor este Harry Potter.Da, Harry Potter este o carte de referinta cand vorbim despre magie si mai ales scoli de magie asa cum "Game of Thrones" si "Lord of the Rings" sunt carti de referinta pentru fantasy, dar nu sunt singurele carti. Asa cum basmele au situatii sablon, asa si cartile au stereotip, mai ales cele pentru copii, mai ales cele ce implica magia, de exemplu antagonistul de care se teme toata lumea, anumite limitari ale magiei, figura paterna, prietenii ce sunt alaturi de erou etc.
In "Testul fierului" se regasesc aceste stereotipuri, dar aproape toate au un twist nou si inedit. Personajul principal, Call, nu este cel neinitiat, dar talentat, eroul acestei lumi. El are mai mult un vibe de sidekick al lui Aaron in multe parti, dar asta nu inseamna ca nu e un personaj bine structurat sau neinteresant.
*mild spoilers from here*
E chiar revigorant sa ai parte de o perspectiva a cuiva care nu are pe umeri greutatea destinului infrangerii raului.
Inamicul Mortii este poate cea mai interesanta parte a cartii. Desi stiam ca exista un plot twist la sfarsitul cartii, o secunda nu mi-a trecut prin cap cat de nebunesc este. Este absolut evident, dar este atat de evident incat nu mi-am dat seama ce m-a lovit.
Un alt lucru placut a fost sa vad ca batausul scolii are si o latura pozitiva. Rar gasesti un personaj de genul care sa fie si altceva, sa aiba si o latura buna, calitati. Sunt curioasa cum va evolua relatia lui Jasper cu a trioului.
Sistemul de magie este foarte interesant, dar uneori mi s-a parut putin confuz.Cred ca e unul dintre singurele lucruri "rele" pe care le pot spune despre carte.
In concluzie, "Testul fierului" este un inceput puternic al unei serii care se poate desfasura in atatea feluri incat nici nu imi pot face teorii despre ce se va intampla.

Riot!Books a trecut Testul Fierului, dar voi?

Nota:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu