Blogroll

sâmbătă, 15 martie 2014

Recenzie Extrem de tare & incredibil de aproape de Jonathan Safran Foer

"Draga cititorule,
Ma numesc Oskar si sunt inventator, astrofizician si fan Beatles. Am noua ani.
Tati a murit la 11 septembrie 2001. Chiriasul bunicii e mut si are palmele tatuate cu DA si NU. In camera lui tati am gasit o cheie pe 
care am de gand s-o incerc in toate incuietorile din New York. Stiai ca acum sunt mai multi oameni vii pe pamant decat au fost vreodata? Adica, daca ar vrea toti sa-l joace pe Hamlet in acelasi timp, n-ar putea, pentru ca n-ar fi destule cranii! Asta e povestea mea, pe care n-am de gand sa ti-o spun de un googolplex de ori. Ce noroc pe tine ca m-ai intalnit!"
      Viața unui copil poate să fie atât una plină de fericire și libertate, dar și acoperită de umbre, precum viața lui Oskar Schell, protagonistul romanului Extrem de tare & Incredibil de aproape, care și-a pierdut fericirea odată cu moartea tatălui său. Acțiunea propriu zisă începe după accident, când Oskar se uită prin lucrurile tatălui său, și sparge din greșală o vază în interiorul căreia se afla un plic pe care scria Black și o cheie. Cu un nou mister de rezolvat, Oskar caută toate numele de Black din NYC și începe să-i viziteze pe toți în speranța că o să afla ce deschidea cheia respectivă. Romanul urmărește aventura lui Oskar, suișurile și coborâșurile acestuia și cum un băiat poate să înfrunte viața de la o vârsta ca a lui. Finalul e destul de neașteptat, cel puțin pentru mine a fost, într-un sens bun.                                                                                                                                    Oskar e un băiat care m-a impresionat încă din primul paragraf prin istețimea de care a dat dovadă, prin ambiție și prin curajul de a încerca să vezi mai mult decât ți s-a spus. Modul prin care vede el lucrurile l-au împins să-și facă lucruri rele și să se închidă în sine, crezând că singura persoana care îl poate înțelege a fost tatăl său. Cred că cheița i-a salvat viața, pentru că i-a deschis ochii. Extrem de tare & incredibil de aproape cred că e cea mai deșteaptă carte pa care am citit-o.

Notă:
Previzualizaţi

Un comentariu: