Blogroll

vineri, 29 aprilie 2016

”Nu judeca o carte după copertă”

Recent, am văzut un video în care Lavinia Călina a mărturisit care e coperta ei preferată dintre cele patru pe care ”le are” și mi-a venit o idee. Cum reacționează un autor dacă nu îi convine ce copertă a primit cartea la care a muncit? O să țină cont publicul de aceasta?
Și așa am ajuns la faimoasa ”Nu judeca o carte după copertă”.
Mi-am dat seama că eu, de obicei, judec o carte după copertă. Primul lucru care îmi sare în ochi e ilustrația de pe copertă, care îmi afectează experiența cu romanul respectiv, într-un fel sau altul. Și, înainte să mă judecați, de câte ori nu am văzut cum se revoltau cititorii când o editură schimba coperta originală, deși arăta bine.
Când nu știu ce să citesc, sau vreau să cumpăr o carte și nu am nicio idee, intru pe goodreads și tot selectez câte o carte cu o copertă care mi s-a părut interesantă, după care citesc descrierea și aleg ce vreau sa citesc.
La fel și într-o librărie. Nu mă apuc să citesc fiecare descriere, ci caut o copertă drăuță, după care decid dacă mi-ar plăcea sau nu,
Nu zic că e corect/bine ce fac, dar nu consider nici că e ceva rău pentru că, dacă am auzit de un roman că e foarte bun sau e stilul meu sau a fost pur și simplu o recomandare care mi s-a părut interesantă, nu mă interesează coperta.
Exemplu: seria Happy Potter, care, să fim serioși... se putea mai bine.
Până la urmă, nu judec o carte după copertă, dar, de multe ori aș alege o copertă bună.

5 comentarii:

 1. Și eu fac cam la fel. Dacă e o carte care mi-a plăcut mult sau știu c-o să-mi placă, caut să mi-o iau cu o copertă cât de cât okay (vezi „Mă dau în vânt după cumpărături” și coperta aia oribila #sorrynotsorry). Cred că toți cititorii fac asta, fie că vor să recunoască sau nu. Și din punctul meu de vedere e okay să nu vrei o carte în ediția X pentru că e urâtă coperta și să ți-o iei în engleză (sau altă limbă, după caz) ori în altă ediție pentru că e mai pe gustul tău coperta.
  Și în ceea ce privește autorii, cred că e destul de delicată problema. Eu una aș face tot posibilul să aleg personal coperta sau să influențez în cea mai mare parte decizia editorului/editurii. Că până la urmă coperta e și ea importantă!

  RăspundețiȘtergere
 2. Eu aleg cărţile în funcţie de titlu şi de genul literar în care se încadrează. Da, mi s-a întâmplat să aleg cartea după copertă, cu toate că mi-am dat seama că ăsta e un 'obicei' prost (în consecinţă majoritatea cărţilor alese în acest fel nu mi-au plăcut prea mult).

  RăspundețiȘtergere
 3. Este o chestie psihologica, este ceva instinctiv sa alegi ceva ce arata mai bine dar in cazul cartilor nu prea se aplica.

  RăspundețiȘtergere
 4. Foarte bine spus, big like pentru articol ;)

  RăspundețiȘtergere